Blog maand Maart
“4 vragen die je elkaar moet stellen voordat je gaat samenwonen”
Samen wonen is een nieuwe stap in je leven die voor veel mensen als spannend wordt ervaren. Het is spannend maar vooral erg leuk. Je bent zelfstandig en kan samen met je partner een nog leukere tijd tegemoet komen. Als je gaat samenwonen moet je er wel rekening mee houden dat dit niet zomaar geregeld is. Stel elkaar dus eerst deze 5 vragen voordat je gaat samenwonen.
Waarom wil je graag samenwonen?
Het is belangrijk dat je allebei een goede reden hebt om samen te wonen. Jullie hebben al lang een relatie en willen samenwonen. Dit is een goed moment om dit te doen. Als jullie nog niet zolang samen zijn dan blijft het feit dat samenwonen risico’s met zich mee brengt. Als je samenwoont dan ken je elkaar nog beter en weet je pas echt wat je aan elkaar hebt. Denk dus goed na of je lang genoeg samen bent om dit te kunnen doorstaan.
Hoe verdeel je de vaste lasten?
Samenwonen brengt allerlei kosten met zich mee, bijvoorbeeld de huur of hypotheek, de boodschappen, lidmaatschappen bij sportclubs, abonnementen van televisie, internet enzovoorts. Deze uitgaven kun je op een of andere manier verdelen. Het eenvoudigste is om alle inkomsten in een gezamenlijke pot te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening openen. Dit gebeurt vooral waneer een huishouden één inkomen heeft. Niet iedereen vind dit fijn en kiezen er dus voor om ieder een deel te betalen. Je moet hier dan natuurlijk samen wel goed uitkomen.
Hoe sta je tegenover leningen nemen of schulden maken?
Als je gaat samenwonen bestaat de kans dat je partner al schulden heeft van bijvoorbeeld een studie. Als je een lening afsluit is het belangrijk om vast te stellen wie aansprakelijk is voor de schulden. Hebben jullie een samenlevingsovereenkomst? Kijk dan goed welke afspraken daar in staan omtrent schulden en het vaststellen van spullen. Hebben jullie samen de schuld gemaakt dan zijn jullie beide verantwoordelijk voor de schuld. Dat betekent dat de schuldeiser u beiden kan vragen om de hele schuld te betalen.
Wat doe je als jullie relatie eindigt?
Het minst leuke onderwerp is het hebben over een eventuele beëindiging van jullie relatie. Toch kan het voorkomen dat ondanks jullie sterke band, er toch verschillen kunnen ontstaan die leiden toch een beëindiging van jullie relatie. In 1971 lag het totale echtscheidingspercentage nog op 12 procent. In 2015 is dat toegenomen tot bijna 40 procent. Als dit gebeurt dan moet je afspraken gaan maken over uw gezamenlijke bezittingen en spullen. Wie krijgt de televisie? Wie krijgt de bank? En wie betaald de schulden? Als jullie een samenlevingsovereenkomst hebben ondertekent moet je gaan kijken welke afspraken daar in staan. Het kan zijn dat je hier alle afspraken al in hebt gezet. Dat maakt alles een stuk eenvoudiger.
Verzekerd van goed advies
Dat het belangrijk is dat je alles goed geregeld hebt zijn we het nu wel over eens. Maar dit lukt niet iedereen zelf. Daarom is het mogelijk om een adviesgesprek aan te vragen. Professionele adviseurs helpen je dan om alles goed te regelen. Wij van VeHaPe helpen sinds 2004 mensen die gaan samenwonen met hun vragen. Het is mogelijk om bij VeHaPe een gratis adviesgesprek aan te vragen. We gaan dan kijken naar jullie huidige situatie en doen er dan alles aan om jullie “droom” waar te maken. Zonder dat hier veel gedoe bij komt kijken. Als je benieuwd bent naar wat wij voor jou/jullie kunnen betekenen? Neem dan even een kijkje op www.vehape.nl of bel gerust naar Tel. (033) 246 32 15